JADŁOSPIS 13.01 – 17.01
PONIEDZIAŁEK 13.01
Zupa ziemniaczana
(skład: woda; wywar warzywny; marchew; ziemniaki; seler; pietruszka; por; masło; sól; pieprz; ziele angielskie; jogurt)-300ml
Spaghetti z sosem mięsnym
(skład: łopatka wieprzowa; makaron: mąka pszenna semolina 100% , może zawierać jajka ziemniaki; koncentrat pomidorowy 36-38% (84%),woda, sól, mąka pszenna ; pomidory: pomidory, papryka koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, sól, bazylia, pieprz biały ,czosnek): cebula; olej rzepakowy; pieprz; sól; pieczarki; woda; )-300g
Kompot
(skład: woda; jabłka; cukier)-250ml
WTOREK 14.01
Zupa pomidorowa z makaronem
(skład : woda; wywar warzywny; koncentrat pomidorowy: (koncentrat pomidorowy 36-38% (84%),woda, sól) ;
makaron (mąka pszenna semolina 100% , może zawierać jajka); laurowy, ziele angielskie; seler; pietruszka; marchew; por; masło; sól: natka pietruszki)-300ml
Ziemniaki
(ziemniaki; koper; sól)260g
Kotlet schabowy
(skład: schab; bułka tarta :mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy ; jajka ;sól ;pieprz; ;olej)100g
Surówka z buraczków
(skład: buraki; sól; kwasek; cukier )
Kompot
(skład: woda; owoce ; cukier)-250g
ŚRODA 15.01
Zupa ogórkowa
(skład: woda; wywar warzywny; ogórki kiszone: ogórki ,koper, czosnek, chrzan, sól; marchew; ziemniaki; seler; pietruszka; por; masło; sól; pieprz; ziele angielskie; jogurt naturalny)-300ml
Naleśniki z twarogiem i śmietaną z jogurtem
(skład: mąka pszenna ; mleko; twaróg; jogurt; śmietana ; olej rzepakowy)-280g
Herbata
(skład: woda; herbata; cytryna; cukier)-250ml
CZWARTEK 16.01
Barszcz czerwony z ziemniakami
(skład : woda; wywar warzywny; buraki; ziemniaki; seler; pietruszka; marchew; por; masło; sól; ocet; majeranek; ziele angielskie; cukier; pieprz; natka pietruszki, jogurt naturalny)-300ml
(ziemniaki; koper; sól)-260g
Kasza
(skład: kasza jęczmienna; woda; sól)90g
Gulasz z warzywami
(skład: łopatka wieprzowa; bukiet warzyw: kalafior; brokuł, marchew, seler, pietruszka, por,cebula; mąka pszenna; olej rzepakowy;
sól ;pieprz; czosnek ;papryka; zioła prowansalskie)210g
Kompot
(skład: woda/śliwki/cukier )250ml
PIĄTEK 17.01
Zupa fasolowa w pomidorach
(skład : woda; wywar warzywny; fasola Jaś; koncentrat pomidorowy: koncentrat pomidorowy 36-38% (84%),woda, sól; ziemniaki; jajka; por; marchew; seler; pietruszka; masło; sól; pieprz)-300ml
Ziemniaki
(skład: woda; ziemniaki; koper; sól)260g
Paluszki rybne
(skład: filet z mintaja; panier sypki :mąka pszenna, drożdże, przyprawy, sól ; woda; olej słonecznikowy; mąka pszenna; skrobia ziemniaczana; sól; może zawierać śladowe ilości mięczaków ; olej rzepakowy) 150g
Surówka z kiszonej kapusty
(skład: kapusta kiszona: kapusta biała, marchew, sól )-100g
Kompot
(skład: woda; owoce ; cukier)-250g
SMACZNEGO
Jadłospis może ulec zmianie
Alergeny podkreślone na jadłospisie
1.Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2.Skorupiaki i produkty pochodne.
3.Jaja i produkty pochodne.
4.Ryby i produkty pochodne.
5.Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6.Soja i produkty pochodne.
7.Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9.Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.