JADŁOSPIS     20.05-24.05

PONIEDZIAŁEK

Zupa ogórkowa    

(skład: woda; wywar warzywny; ogórki kiszone: ogórki ,koper, czosnek, chrzan, sól;  marchew; ziemniaki; seler; pietruszka; por; masło; sól; pieprz; ziele angielskie; jogurt naturalny)-300ml

Kasza z sosem mięsnym

(skład: kasza jęczmienna; woda; sól; łopatka wieprzowa; marchew; cebula; mąka pszenna; olej rzepakowy; pomidory w puszce; papryka konserwowa; sól ;pieprz; czosnek ; papryka; zioła prowansalskie)210g

Buraki

(skład: buraki; ocet; cukier; sól; )-100g

Kompot

(skład: woda;owoce;cukier )250ml

 

WTOREK

Rosół z makaronem        

(skład: woda; wywar warzywny; skrzydełka z kurczaka; marchew; seler; pietruszka; por; masło; sól; czosnek; pieprz; ziele angielskie; liść laurowy ; mąka pszenna semolina 100% , może zawierać jajka ) -300 ml

Ziemniaki

(ziemniaki; koper; sól)-260g

Bioderko kurze pieczone

(skład: bioderka kurze; sól; papryka słodka; czosnek; zioła )-120 g

Marchewka 

(skład: marchewka ;cukier; jogurt naturalny  )-100 g

Kompot

(skład: woda; owoce ; cukier)-250g

 

 

ŚRODA

Grochówka  

(skład : woda; wywar warzywny; groch; kiełbasa; ziemniaki; seler; pietruszka; marchew; por; masło; sól; majeranek; ziele angielskie; cukier; pieprz;)-300ml

Naleśniki z twarogiem, wiśniami i jogurtem

(skład: mąka pszenna ; mleko; twaróg; wiśnie ; jogurt; śmietana)-280g

Herbata

(skład: woda; herbata; cukier )-250ml

 

CZWARTEK   

Zupa dyniowa       

(skład: woda; wywar warzywny; dynia; marchew; ziemniaki; seler; pietruszka; por; masło; sól; czosnek; pieprz; ziele angielskie;

Liść laurowy ; mąka pszenna)-300 ml

Ziemniaki

(ziemniaki; koper; sól)-260g

Stek wieprzowy grubo mielony z cebulą

(skład: łopatka wieprzowa; bułka tarta {mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy} ; jajka ;sól ;pieprz; czosnek ;papryka; olej; cebula)-100g

Mizeria

(skład: ogórki ; jogurt naturalny ; śmietana; sól; pieprz )-100g

Kompot

(skład: woda; owoce; cukier)-250ml

 

PIĄTEK

Zupa owocowa z makaronem

(skład: woda; makaron: mąka pszenna semolina 100% , może zawierać jajka; mieszanka kompotowa; jabłka; śliwki; wiśnie; woda; cukier; kisiel; mąka ziemniaczana)-300ml

Ziemniaki

(skład: woda; ziemniaki; koper; sól)-260g

Kotlet rybny w warzywach

(skład: mintaj; bułka tarta :mąka pszenna, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy ; jajka ; cebula; sól ;pieprz; warzywa mieszanka )-260g

Herbata

(skład: woda; herbata ;cukier)-250 ml

SMACZNEGO                                   

Alergeny podkreślone na jadłospisie

1.Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2.Skorupiaki i produkty pochodne.

3.Jaja i produkty pochodne.

4.Ryby i produkty pochodne.

5.Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6.Soja i produkty pochodne.

7.Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8.Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9.Seler i produkty pochodne.

10.Gorczyca i produkty pochodne.

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13.Łubin i produkty pochodne.

14.Mięczaki i produkty pochodne.

Jadłospis może ulec zmianie

Back to top